۱-۸- گیاهشناسی بارهنگ ……………………………………………………………………………………………………………… ۱۰
۱-۹- اکولوژی یولاف …………………………………………………………………………………………………………………… ۱۱
۱-۱۰- مراحل رشد یولاف ……………………………………………………………………………………………………………… ۱۲
۱-۱۱- مرحله جوانه زنی …………………………………………………………………………………………………………………. ۱۳
۱-۱۲ ساختمان دانه ………………………………………………………………………………………………………………………… ۱۳
۱-۱۳- بیوشیمی و فیزیولوژی جوانه بذر …………………………………………………………………………………………… ۱۵
۱-۱۴- کنترل علفهای هرز ………………………………………………………………………………………………………………. ۱۵
۱-۱۵- دلایل غالبیت بذور علفهای هرز …………………………………………………………………………………………… ۱۶
۱-۱۵-۱- پوسته بذر ………………………………………………………………………………………………………………………. ۱۶
۱-۱۶- خواب بعد از رسیدگی …………………………………………………………………………………………………………. ۱۷
۱-۱۷- تعریف خواب …………………………………………………………………………………………………………………… ۱۸
۱-۱۸- طبقهبندی خواب بذر ……………………………………………………………………………………………………………. ۱۸
۱-۱۹- اهمیت خواب بذر ……………………………………………………………………………………………………………… ۲۰
۱-۲۰- بررسی انواع خواب ……………………………………………………………………………………………………………… ۲۰
۱-۲۰-۱- خواب فیزیولوژی ……………………………………………………………………………………………………………. ۲۰
۱-۲۰-۲ خواب مورفولوژیکی …………………………………………………………………………………………………………. ۲۱
۱-۲۰-۳- خواب فیزیکی ………………………………………………………………………………………………………………… ۲۱
۱-۲۰-۴- خواب شیمیایی ……………………………………………………………………………………………………………… ۲۱
۱-۲۰-۵- خواب مکانیکی ………………………………………………………………………………………………………………. ۲۲
۱-۲۱- اهمیت خواب در کشاورزی کاربردی …………………………………………………………………………………… ۲۲
۱-۲۱-۱ خواب در گیاهان زراعی و ارتباط با قوه نامیه ………………………………………………………………………… ۲۲
۱-۲۱-۲- خواب یا مرگ بذر؟ ………………………………………………………………………………………………………… ۲۲
۱-۲۲- فاکتورهای که باعث ایجاد خواب در بذر میشوند …………………………………………………………………… ۲۳
۱-۲۳- پوشش ایجاد کننده خواب بذر ………………………………………………………………………………………………. ۲۳
۱-۲۴- نقش هورمونها و تنظیم کنندههای رشد در خواب بذر ………………………………………………………………… ۲۵
۱-۲۴-۱- بازدارندههای جوانهزنی …………………………………………………………………………………………………… ۲۵
۱-۲۴-۲ تولیدهکنندههای جوانهزنی …………………………………………………………………………………………………… ۲۶
۱-۲۵- روشهای برطرف کردن خواب ……………………………………………………………………………………………… ۲۷
۱-۲۶- شکستن خواب یا به کارگیری مواد شیمیایی …………………………………………………………………………… ۲۸
۱-۲۷- مکانیسمهای موثر در برطرف شدن خواب جنین به وسیله خواب کنترل کننده ………………………………… ۲۹
۱-۲۸- نیازهای خاص در آزمون جوانهزنی …………………………………………………………………………………………. ۳۰
۱-۲۹- ارزیابی آزمون جوانهزنی ………………………………………………………………………………………………………. ۳۱
۱-۳۰- آزمونهای بنیه که براساس تاثیرات فیزیولوژیکی پیری است ……………………………………………………… ۳۲
۱-۳۱- آزمونهای بنیه که براساس تاثیرات بیوشیمیایی در طی پیری است ………………………………………………… ۳۳
فصل دوم ……………………………………………………………………………………………………………………………………… ۳۹
۲- مواد و روشها ……………………………………………………………………………………………………………………………. ۴۰
۲-۱- مراحل اجرای آزمایش …………………………………………………………………………………………………………… ۴۰
۲-۲- طرح آزمایشی ………………………………………………………………………………………………………………………. ۴۰
۲-۳- تیمارهای آزمایشی ………………………………………………………………………………………………………………… ۴۱
۲-۴- صفات مورد مطالعه ……………………………………………………………………………………………………………… ۴۲
۲-۵- تجزیه آماری ………………………………………………………………………………………………………………………… ۴۳
فصل سوم …………………………………………………………………………………………………………………………………… ۴۴
۳- نتایج و بحث …………………………………………………………………………………………………………………………… ۴۵
۳-۱- تجزیه واریانسی صفات مورد مطالعه گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم ……………………………………… ۴۵
۳-۲- مقایسات میانگین صفات مورد مطالعه در تیمار نیترات پتاسیم …………………………………………………………. ۴۷
۳-۳- مقایسه میانگین اثر تیمار اسید جیبرلیک در گیاه یولاف ………………………………………………………………….۵۳
۳-۴- مقایسات میانگین صفات مورد مطالعه در تیمار اسید جیبرلیک ……………………………………………………… ۵۵
۳-۵- نتیجهگیری کلی ……………………………………………………………………………………………………………………. ۶۲
۳-۶- پیشنهادات ……………………………………………………………………………………………………………………………. ۶۳
فهرست منابع فارسی ……………………………………………………………………………………………………………………… ۶۴
فهرست منابع غیر فارسی ………………………………………………………………………………………………………………… ۶۷
چکیده به انگلیسی ………………………………………………………………………………………………………………………… ۷۲
فهرست جداول
جدول صفحه
۱-۱- تیرههای مهم گیاهی که بدترین علفهای دنیا در بر میدارد ………………………………………………………………. ۵
۱-۲- تیرههای تشکیل دهنده گیاهان زراعی عمده جهان …………………………………………………………………………. ۵
۱-۳- تغییرات درجه حرارت که در آن جوانه زدن واقع میشود ……………………………………………………………… ۱۲
۱-۴- ذخایر غذایی و ساختمان اصلی ذخیرهای ……………………………………………………………………………………. ۱۴
۱-۵- طرح طبقهبندی انواع خواب بذر ………………………………………………………………………………………………. ۱۹
۱-۶- مهمترین مکانیسمهای شناخته شده خواب بذر …………………………………………………………………………… ۲۴
۱-۷ تحریککنندههای جوانهزنی ……………………………………………………………………………………………………… ۲۶
۱-۸- تاثیر مواد تنظیم کننده رشد در جوانهزنی بذور خیس شده کاهو رقم گراندراپیدز در تاریکی ………………. ۳۰
۱-۹- شاخصهای سرعت جوانهزنی …………………………………………………………………………………………………. ۳۳
۳-۱- تجزیه واریانسی صفات مورد مطالعه در گیاه یولاف تحت تیمار با نیترات پتاسیم ……………………………… ۴۶
۳-۲- تجزیه واریانسی صفات مورد مطالعه در گیاه یولاف تحت تیمار با اسید جبرلیک ………………………………. ۵۴
فهرست نمودارها
نمودار صفحه
۳-۱- نمودار مقایسه میانگین طول ریشه گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم …………………………………………… ۴۷
۳-۲- نمودار مقایسه میانگین طول ساقه گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم ……………………………………………. ۴۸
۳-۳- نمودار مقایسه میانگین طول بوته گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم …………………………………………… ۴۹
۳-۴- نمودار مقایسه میانگین شاخص ویگور گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم …………………………………… ۴۹
۳-۵- نمودار مقایسه میانگین حجم ریشه گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم ………………………………………… ۵۰
۳-۶- نمودار مقایسه میانگین وزن خشک گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم …………………………………………. ۵۱
۳-۷- نمودار مقایسه میانگین درصد جوانهزنی گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم …………………………………… ۵۱
۳-۸- نمودار مقایسه میانگین سرعت جوانهزنی گیاه یولاف در تیمار با نیترات پتاسیم ………………………………… ۵۲
۳-۹- نمودار مقایسه میانگین طول ریشه گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ………………………………………… ۵۵
۳-۱۰- نمودار مقایسه میانگین طول ساقه گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ………………………………………… ۵۶
۳-۱۱- نمودار مقایسه میانگین طول بوته گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک …………………………………………. ۵۶
۳-۱۲- نمودار مقایسه میانگین شاخص ویگور گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک …………………………………. ۵۷
۳-۱۳- نمودار مقایسه میانگین حجم ریشه گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ………………………………………. ۵۸
۳-۱۴- نمودار مقایسه میانگین وزن خشک گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ……………………………………… ۵۹
۳-۱۵- نمودار مقایسه میانگین درصد جوانهزنی گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ……………………………… ۶۰
۳-۱۶- نمودار مقایسه میانگین سرعت جوانهزنی گیاه یولاف در تیمار با اسید جیبرلیک ………………………………. ۶۱
مقدمه
در طبیعت گیاهانی وجود دارند که علیرغم تمایل کشاورزان در زمینهای آنها سبز شده و برای محصولات مشکل ایجاد میکنند، به این گیاهان علف هرز نام نهادهاند (هامیتون ۱۹۹۵). این گیاهان به روشهای مختلف به عملکرد محصولات اثر گذاشته و حتی کیفیت محصولات را نیز کاهش میدهند. خسارت ناشی از علفهای هرز از آفات و بیماریها نیز بیشتر میباشد به طوری که در برخی مناطق معتدله میزان خسارت بین ۱۵-۱۰ درصد محصول برآورد شده است (وارینگتون، ۱۹۳۰).
برای دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید. |
در ایران بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ گونه مطرح علف هرز وجود دارد که تعداد این علفها در نقاط مختلف کشور بستگی به شرایط و محیط دارد. مجموع خسارت ناشی از علفهای هرز در سطح جهانی بیش از پنج میلیارد دلار است. که تقریباً معادل با کل خسارتهای حاصل از آفات و بیماریها روی گیاهان زراعی و باغی میباشد (ادیم، ۱۳۸۲) از کل خسارت ناشی از عوامل نامساعد در کشور هندوستان در سال ۱۹۸۷ سهم علف هرز حدود ۴۵ درصد، آفات ۳۰ درصد، بیماریها ۲۰ و عوامل نامساعد محیطی ۵ درصد گزارش شده است و (ازبیلی و همکاران ۱۹۷۶) بررسیها نشان میدهد که در صورت عدم کنترل علفهای هرز میتوان ۲۵ تا ۹۰ درصد کاهش محصول را انتظار داشت، و بالعکس در صورت اعمال روشهای صحیح کنترل میتوان ۲۵ تا ۹۰ درصد افزایش محصول امیدوار بود (زند و همکاران، ۱۳۸۶).
علفهای هرز یولاف، بارهنگ در سراسر منطقه به خصوص در استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی انتشار دارند (کریمی،۱۳۷۴). و در سراسر منطقه یافت میشود این گیاهان دارای بذرهای در حال خواب میباشند میزان خواب و جوانهزنی بذرها تحت تاثیر عوامل متعددی چون تعداد لایههای تستا و نوع اپیدرم و فرابر میوه، موقعیت دانه در روی گیاه، اندازه و وزن بذر، سن گیاه و طول روز، زمان برداشت تغییر میکند. خواب بذر در گیاهان زیادی از جمله یولاف، سلمه تره، ترشک و علف هفت بند ایرانی نیز دیده میشود. کشت و استقرار گیاهان مرتعی و کنترل علفهای هرز به علت خواب بذور در آنها، مشکل عمدهای محسوب میشود و درصد قابل ملاحظهای از بذرهای ارقام وحشی در زمان برداشت در حال خواب اولیه بسر میبرند. عدم جوانهزنی همزمان بذرها علفهای هرز به علت خواب در مزارع نیز مشکل عمدهای در کنترل آنها ایجاد میکند (هادی و کریمی، ۱۳۷۴).
در برنامههای مدیریت تلفیقی علف هرز توجه به خواب بذر و آگاهی از مکانیزم خواب و نحوه بیدار شدن بذور اهمیت ویژهای دارد (کارسون و میلبرگ، ۲۰۰۷).
بنابراین اهمیت موضوع سبب شد که تحقیقی با هدف مطالعه تاثیر تیمارهای مختلفی شیمیایی بر رفع خواب بذر در علفهای هرز انجام گیرد. به طوری که در این تحقیق دو گیاه بارهنگ و یولاف وحشی تحت تاثیر تیمار با غلظت های متفاوتی از اسید جیبرلیک و نیترات پتاسیم جهت یافتن تیمارهایی مناسب به منظور برطرف کردن خواب بذر بررسی گردیدند.
۱- بررسی منابع
۱-۱- تاریخچه کنترل علفهای هرز
بیش از ۱۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، علفهای هرز را با دست از مزارع حذف میکردند. در آن شرایط، یک نفر به سختی میتوانست غذای خود را تامین کند و در نتیجه، گرسنگی بسیار رایج بود. در قرنهای بعد، انسان به تدریج استفاده از ابزارهای دستی را گسترش داد تا هزار سال پیش از میلاد، انسان برای کشیدن کجبیل (به عنوان گاوآهن اولیه) از حیوان، استفاده میکرد که بدین شیوه، استفاده از نیروی انسانی عمدتاً در تهیه بستر، کاهش مییافت. با این وجود، یک نفر فقط میتوانست برای دو نفر غذا تولید کند و در نتیجه، دامنهی گرسنگی همچنان گسترده میشد. پس از سال ۱۷۳۱، یعنی هنگامی که کشف ردیفی گیاهان زراعی با استفاده از کجبیل اسبی آغاز شد. یک نفر توانست برای چهار نفر غذا تولید کند. در سال ۱۹۲۰ استفادهی گسترده از تراکتور آغاز شد، این نیروی تازه کشف شده، زارع را در تولید غذا برای هشت نفر توانا ساخت (قرینه و همکاران، ۱۳۸۳). نمک دریا احتمالاً نخستین مادهی شیمیایی بود که بای کشتن گیاه به کار رفت. درحدود سال ۱۹۰۰، از مواد شیمیایی خالص برای کنترل علفهای هرز استفاده شد. نزدیک به سال ۱۹۴۷، استفاده از علفکش شیمیایی به عنوان عملی رایج، آغاز شد. در آن زمان، یک زارع میتوانست ۱۶ نفر را غذا دهد. در سال ۱۹۵۰، ۱۹۶۰، ۱۹۷۰، تعداد زیادی علفکش شیمیایی همراه با دیگر تکنولوژیهای پیشرفته کشاورزی بوجود آمدند و بنابراین، در سال ۱۹۸۰ یک زارع توانایی تامین غذا برای ۳۸ نفر را پیدا کرد. بدین معنی که اکنون برای تولید غذا، کمتر از سه نفر از هر ۱۰۰ نفر مستقیماً نیاز میباشد و ۹۷ نفر دیگر فرصت خواهند داشت تا در زمینههای دیگر فعالیت کنند (غدیری، ۱۳۷۲).
۱-۲- پراکنش و اهمیت علفهای هرز
از حدود ۲۰۰۰۰۰ گونه گیاهی موجود در سرتاسر جهان تنها حدود ۲۵۰ گونه مزاحم بوده و علف هرز نامیده میشوند (راشد محصل و همکاران، ۱۳۷۴؛ کوچکی و همکاران، ۱۳۷۳). این تعداد تنها حدود ۱/۰ (یکدهم) درصد از گونههای گیاهی جهان را تشکیل میدهد. البته این واقعیت مانع اهمیت نسبی بسیاری از دیگر گونهها در شرایط محلی نمیشود.
هولم (۱۹۷۸) توزیع تاکسونومی این ۲۵۰ گونه را در حد تیره آورده است (جدول ۱-۱). تعجبآور است که تعداد معدودی از تیرههای گیاهی اکثر علفهای هرز جهان را در خود دارند. حدود ۷۰ درصد از این گونههای علف هرز در ۱۲ تیره قرار میگیرند. تقریباً ۴۰ درصد آنها در تیره گندمیان و مرکبان هستند. این امر که بسیاری از این گونههایی را که ما علف هرز مینامیم تا این حد به هم نزدیک هستند چه مفهومی در بر دارد؟ آیا بین علفهای هرز و گیاهان زراعی و خویشاوندی وجود دارد؟ ۱۲ گیاه فقط در ۵ تیره قرار دارند و این ۵ تیره علفهای هرز زیادی را شامل میشوند. این امر نشان میدهد که برخی از گیاهان زاعی و علفهای هرز در برخی از خصوصیات تاکسونومی خود مشترک بوده و شاید منشأ تکاملی مشترکی داشته باشند (کوچکی و همکاران، ۱۳۷۳). در ایران نیز به دلیل تنوع آب و هوایی نزدیک به ۱۸۰ تیره گیاهی، ۱۲۰۰ جنس و ۸۰۰۰ گونه گیاهی شناسایی شده است که جزء فلور ایران محسوب شده و تعدادی از آنها به صورت علف هرز ظاهر میشوند (میرشکاری، ۱۳۸۲).
جدول ۱-۱٫ تیرههای مهم گیاهی که مشکل سازترین علفهای هرز برای کشاورزی می باشند:
تیره تعداد گونهها
Carmineae ۴۴
۳۷%
Cimpositae ۳۲
۴۳%
پایان نامه روانشناسی : آگورا فوبی
مقاله علمی با منبع : ارزیابی رابطه ی نظریه ی وابستگی منبع مبتنی بر ایزو۹۰۰۰، …
,۱ ,خواب ,۳ ,هرز ,گیاه , ۱ , ۳ ,گیاه یولاف ,تیمار با ,در تیمار ,نمودار مقایسه میانگین ,اسید جیبرلیک ………………………………………… ,نیترات پتاسیم …………………………………………… ,اسید جیبرلیک ………………………………
درباره این سایت